Banu Atabay'ın Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitapları serisinden Perçem'in görsel anlatımı. ile Yemek Tarifleri, Turkish Cooking Recipes
perçem tatlısı malzemeleri
2 adet yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı ılık su
2 çorba kaşığı ayçiçek yağı
bir fiske tuz
ve alabildiği kadar un
yağlamak için; 10-12 çorba kaşığı ayçiçek yağı
içi için; 1 kase dövülmüş ceviz
üzeri için; 8 çorba kaşığı ayçiçek yağı
şerbeti için; 2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
ve 1 çorba kaşığı limon suyu
perçem içim soğuk şerbet gerekli...
önce şerbetimizi hazırlayarak işlemlere başlıyoruz şekeri ve suyu tencereye bırakacağız kaynama noktasına geldikten sonra, üzerine limon ilave edeceğiz ve 4-5 dakika daha kaynatacağız şerbet kaynarken biz de perçemin hamurunu yoğurarak devam edelim
önce yumurtayı, yoğurdu... suyu...ve 2 çorba kaşığı ayçiçek yağını... bir fiske tuzu ilave ettikten sonra... pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırıyoruz bu kadar karıştırmak yeterli şimdi açılabilecek kıvama gelene kadar... uygun sertlikte bir hamur elde edeceğiz önce kaşıkla karıştıralım
artık elimizle yoğurmaya devam edelim farkındaysanız hamur çok yumuşak değil sert de değil, ele yapışmıyor şimdi şöyle bir un serpelim ve üzerini kapatalım 10-15 dakika dinlendirelim
hamur dinlendi, artık açma işlemine geçebiliriz herzaman dediğimiz gibi açılacak hamurlar bir miktar dinlenirse... daha iyi açılır dört eşit parçaya bölüyoruz ve beze yapıyoruz şimdi artık şöyle bir kaba bırakalım ve açmaya başlıyalım unlu zeminde üzerine de oklavaya sararak açıyoruz
zor birşey değil, şu kısımları bastırıyoruz artık bir kere daha gidelim bu büyüklük yeterli
ince olması önemli, şöyle düzeltelim üzerine 4 çorba kaşığı ayçiçek yağını gezdiriyoruz
ve fırçayla güzel bir şekilde yayıyoruz yufkanın her tarafına yağ yayıldı şimdi dövdüğümüz cevizi...
çok fazla ince dövmedik yüzeyine serpiyoruz şimdi tam ortasından merkeze doğru... önce sağdan ve soldan... sonra yukarıdan ve aşağıdan topluyoruz ve şöyle biraz sıkılaştırdıktan sonra...
yan kanatları da üzerine alıyoruz son olarak bütünleşmesi için, buruşturuyoruz ve yağladığımız fırın tepsisine yerleştiriyoruz kızartma da yapılabilir ama... sağlıklı olması için fırında pişirmeyi tercih ettik dördüncü yufkayı da açtık bir kez daha aynı işlemleri gösterelim ve son olarak tepsimize yerleştiriyoruz şimdi her perçemin üzerine 2 çorba kaşığı kadar sıvıyağ gezdiriyoruz artık tatlımızı önceden ısıttığımız 190 derece fırına... veriyoruz ve perçemler kızarana kadar pişiriyoruz
daha öncede söylediğimiz gibi geçmiş zamanlarda... fırın imkanı çok olmadığı için tavada kızartarak da yapılırdı kızartarak da yapabilirsiniz perçem fırından çıktı üzerine hemen hazırladığımız soğuk şerbeti gezdiriyoruz çok şerbetli bir tatlı değil ama çok lezzetli bir tatlı
Hiç yorum yok:
Write commentsFİKRİNİ SÖYLE