4/18/2012

geleneksel dokuma tezgahlarında üretilen tosya hamam kesesi

    4/18/2012 12:01:00 ÖS   No comments



Kastamonu Tosya'da tiftikten hamam kesesi dokumacılığı çok azalsa da bir kaç kişi tarafından yapılmaya devam ediyor.


1 kilo ipliğin 20 günde eğrilmesi ile başlayan kese dokuması Nuriye Uzberçinli tarafından kuyu tezgahında ayakta dokunuyor. Sargı, çözgü, kireçleme ve kurutma gibi aşamalardan geçerek dokunan Tosya kesesi en sonunda hatıla sarılıp takozlanıyor 2 gün sonra da satışa sunuluyor.
Tosya Kuşağı, Osmanlılardan beri 2 metre uzunlukta 45 cm saçağı ile kırmızı, yeşil, sarı, beyaz renkleriyle Tosya'da dokunan bir kumaş. Emine Pekmezci kuşak dokumacılığını devam ettiren ustalardan birisi.
Tela, elbisenin iskeleti gibi astar ile kumaşı arasına konan bir dokuma türüdür. Yazlık ve kışlık olarak ayrı ayrı üretilen tela pamuk ve tiftik karışımı ile yapılmaktadır.
Kıstı, Tosyalı Rum ustalardan Tosya'ya kazandırılmış bir takı sanatı. 33 ayak ve 34 kenetten oluşan standart kıstı üretiminin yanısıra arkaya dek kent verilerek 33 ayak ve 58 kenet ile de kıstı üretimi yapılabiliyor. Bugün Tosya'da kıstı imalatı yapan sadece 2 kişi kalmış. Bunlardan birisi de Mustafa Çilingir. Mustafa usta 50 yıldır kıstı imalatı ile uğraşıyor. Gerdanlık ve set olarak iki farklı tiple satışa sunulan kıstı yapımı geceli gündüzlü bir haftayı alıyor. 

Yapım: Ayşe Öksüz Kanal B Turkiye
Kamera: Osman Baybes
Kurgu: Burak Özgen
Ustalar: Nuriye Uzberçinli / Emine Pekmezci / Mehmet Pekmezci / Adem Sivaslı / Mustafa Çilingir
Tosya Kastamonu 

seyyah1906

seyyah1906

Çeşitli haberler teknoloji haberleri sağlık haberlerinden oluşan video blogu
Ana sayfaya gitmek için →

Hiç yorum yok:
Write comments

FİKRİNİ SÖYLE

© 2014 Video blogunuz. Designed by Bloggertheme9
Proudly Powered by Blogger.